Het prototype, de Colin Archer HESTIA

Het casco van de Hestia is in 2002 gebouwd bij jachtbouw Bronsveen te Woudbloem. De romp tot aan het dek volgens het lijnenplan van Colin Archer, de deklay-out en het interieur naar eigen ontwerp van Jan Meijer.

Een blik op het voordek van de Hestia

Het is een schip met grote mogelijkheden. Je kunt ermee in de kleinste haventjes komen. Of je maakt vast aan de rotsen van een onbewoond eiland. Genieten van rust en natuur.

Afgemeerd aan de rotsen

De Hestia is een gemoedelijk, maar snel schip. De torenkottertuigage staat hiervoor garant. Flinke lieren maken het mogelijk om de uitgebreide zeilgardar˘be in alle weersomstandigheden te bedienen. Het schip heeft een stevige reling, prettige zitplaatsen aan dek en een comfortabele stuurkuip. Verder zijn er natuurlijk de nodige navigatie- en veiligheidsmiddelen aan boord.

De Hestia

Colin Archer

Colin Archer was een Noor van Schotse ouders die leefde van 1832 tot 1921. Het grootste deel van zijn leven besteedde hij aan het ontwerpen en bouwen van schepen. Reddingschepen, loodsboten, vrachtschepen en plezierjachten kwamen van zijn hand. Legendarisch zijn vooral zijn reddingsschepen ("redningssk°yten") die voor de gevaarlijke Noorse westkust hun zeewaardigheid vaak bewezen hebben. Zo konden deze schepen slepen van wel 15 visserscheepjes veilig thuisbrengen. De Hestia is gebouwd aan de hand van het lijnenplan van ÚÚn van deze redningssk°yten.

Een ander bekend ontwerp van Colin Archer was de "FRAM", waarmee Amundsen en Nansen hun geslaagde poolexpedities ondernamen. De romp van dit schip heeft de vorm van een ei en kan daardoor omhoog vriezen uit het (pool)ijs zonder platgedrukt te worden.


Home
ę J.C.M. Ships & Charter